Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüzérvacsora

2009.05.24

 

Kép

 

Tüzérvacsora1781. október 8. Yorktown. Már két napja tombolt a csata, az évek óta tartó háborúban kifáradt katonák fásultan tették a dolgukat. Az angol tüzérség Cornwallis parancsnoksága alatt elszántan ágyúzta George Washington csapatait. Az amerikai tüzérség komoly veszteségei ellenére derekasan kivette a részét ebből a pusztító tüzérségi párbajból. Dooley százados, a negyedik üteg parancsnoka közvetlenül ágyúi mögött állíttatta fel sátrát, amit már sötétszürkére színezett a lövegekből kiáramló füst. A százados fáradtan ült a kecskelábú asztal mellett, és rosszkedvűen nézte a tányérját.
- Mi ez, Bob? – szólította meg szolgáját. – Megint kukoricakása, már a könyökömön jön ki, nem tudsz mást adni?
- Nincs más, százados úr – felelte a néger szolga, – ha megint otthon lehetnénk az ültetvényen, akkor biztos tudnék valami finomabbat is főzni, de itt csak ez van!
- Istenem, Bob, már szinte nem is emlékszem a hús és a tojás ízére, olyan régóta csak kásán élünk! De jó lenne megint húst enni, tojást sütni, derekasan jóllakni!
Ebben a pillanatban erősödő fütyülést lehetett hallani, és még mielőtt megijedhettek volna, egy megfáradt hatfontos ágyúgolyó átszakította a sátor tetejét és a százados tányérjába csapódott, arcába verve a kását.
- Hogy az a …! – kezdte törölgetni arcát Dooley. – Már csak ez hiányzott!
Gyorsan kiugrott a sátorból, és új célpontot mért be ütegének. Miután beirányozták az ágyúkat, a sorban eldördülő lövéseket hallgatva visszament a szétlőtt tetejű sátorba. Az asztalon még ott volt a bádogtányér, benne az angolok ágyúgolyójával és a kása maradékával. A százados szomorúan nézte.
- Ha legalább ehető lenne ez a golyó, bizisten jóllaknék belőle – morfondírozott.
- Százados úr, tálaljak újra? – kérdezte Bob.
- Hagyd, már nincs étvágyam sem.
Dooley százados mérgesen otthagyta a sátrat, és kiment az üteghez. Bob egyedül maradt a sátorban, elrakodott. Közben azon gondolkodott, honnan tudna valami finomat szerezni a gazdájának. Végül nyakába vette a tábort, és addig nem is hagyta abba a keresést, amíg fel nem hajtott vagy egy tucat tojást, krumplit, hagymát, húst. Másnap ragyogó arccal tálalt a századosnak.
- Százados úr, itt a tüzérvacsora!
- Mi ez, te anyaszomorító néger, kisütötted nekem a tegnapi ágyúgolyót kartáccsal?
- Kóstolja csak meg százados úr, biztosan ízleni fog!
Dooley gyanakodva bökte meg a villájával az egyik nagyobb gömböt, a villa puhán szaladt bele. A másikba is. Gyorsan kettévágta őket, és felkiáltott:
- Töltött fasírt! Nagy vagy Bob, kitüntetést érdemelsz! De mi ez a kartácsszerűség?
- Jelentem, krumpligombóckák.
A százados végre jóízűen megvacsorázott, és másnap újult erővel vetette magát a küzdelembe. Meg is lett az eredménye, pár nap múlva, október 19-én Cornwallis megadta magát. A háború hamarosan véget ért.

Hozzávalók az ágyúgolyókhoz:
75 dkg darált sertéslapocka,
9 tojás,
6 közepes hagyma,
fél fej fokhagyma,
só,
bors,
pirospaprika,
kakukkfű annak, aki szereti. Mr. Dooley nagyon szereti,
zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Négy tojást és négy hagymát megfőzünk. A többi hozzávalóból fasírthúst készítünk, a zsemlemorzsával addig dúsítva, hogy kellőképp gyúrható, de még kissé ragadós masszát kapjunk, amit nyolc részre osztunk. Az egynyolcadnyi hússal beburkolunk egy főtt tojást, mintha szilvás gombócot készítenénk. Aztán sorban a többi tojást, valamint a főtt hagymákat is csinos gombócokká alakítjuk. A kész ágyúgolyókat meghempergetjük zsemlemorzsában, és 170 fokos, bő olajban kisütjük.


Hozzávalók a kartácsgolyókhoz:
50 dkg burgonya,
1 tojás,
1 evőkanál olaj,
5 evőkanál rétesliszt,
5 evőkanál liszt,
fehérbors,
½ teáskanál só,
szerecsendió.

Elkészítése:
A krumplit alaposan megmossuk-megsikáljuk, sós vízben héjastul megfőzzük, áttörjük, hűlni hagyjuk. Ha teljesen hideg az áttört krumpli, összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a fűszerekkel, a sóval, a rétesliszttel, és annyi liszttel, hogy jól formázható, kemény tésztát kapjunk. Vigyázat, a meleg krumplitól ragacsos lesz a tészta! A kész masszából megfelelő méretű kartácsgolyókat formázunk, és 170 fokos, bő olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.

Salátalevéllel, vékonyra forgácsolt sárgarépával, lilahagymával és főtt céklával tálaljuk.


Jó étvágyat!


M.G. Rooster

Némethy Géza

2009.