Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Se nem almás, se nem deres

2009.02.09

Se nem almás,
se nem deres
 

Az előző havi Füstölgőben az amerikai almáspitével foglalkoztam – nekem nagyon ízlett – és míg ettem, elgondolkoztam az eredeti recept továbbfejlesztésén. Az édes sütemény után valami sósra, húsosra vágytam, ezért megalkottam a kecskepitét. Még a nyáron vágtam kecskéket, ezért a fagyasztóban ott sorakoztak a kecske apróhússal töltött zacskók, és bölcs előrelátással a kecskehájat is eltettem. Ezek felhasználásával készült a kecskepite.

 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
300 g liszt,
só,
őrölt bors,
100 g puha vaj, vagy margarin,
100 g kecskeháj
6 evőkanál minél hidegebb, jeges víz.
 
A töltelékhez:
1,2 kg kecske apróhús,
10 dkg zsír,
2 fej hagyma,
8 gerezd fokhagyma,
só,
őrölt bors,
majoranna,
szegfűbors,
pirospaprika,
4 tojás.
 
Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a lisztet, sót, borsot, a puha zsiradékot és az egészen apróra vagdalt kecskehájat. Ez után annyi jeges vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. A tésztát hűtőbe tesszük.


A töltelékhez a kecskehúst apróra daraboljuk, vagdaljuk. (Innen ered a „vagdalthús” kifejezés, a húst nem darálták, hanem késsel vagdalták apróra.) A felforrósított zsírban a húst megkapatjuk, kifehéredésig sütjük, hozzátesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, fűszereket. Szóval csinálunk belőle egy pörköltet. Amikor a darált hús már majdnem jó, levesszük a tűzről, és sűrű szitán kinyomkodjuk. (Ha a kinyomkodott levet bezöldségeljük, isteni kecskelevest kapunk.) A húst – miután kihűlt – alaposan összedolgozzuk három egész tojással, és a negyedik fehérjével.

 

Kivajazunk-lisztezünk egy 24 centis pie formát (vagy tortaformát, esetleg magasabb falú serpenyőt), a tésztát két egyenlőtlen darabra osztjuk. A nagyobbik felét kinyújtjuk, és a formába simítjuk úgy, hogy az oldalfalat is fedje. Az így kibélelt formába beletesszük a pörköltet. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a formát. A fedőtésztát hozzányomogatjuk az oldalt lévő tésztához. Majd, ahogy azt Nightlinger is mondta: „Három vágást a tetején, egy a gőznek, kettő, mert az anyám is így csinálta.”

 

Sütés 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60 percig, akkor a maradék tojássárgájába egy kis pirospaprikát keverünk, és szépen bekenjük vele a tésztát. Visszatesszük a sütőbe, amíg a teteje szép pirosbarna lesz. A szeletelésével várjunk egy kicsit, hagyjuk kissé meghűlni, aztán tálaláskor adhatunk mellé tejfölös-fokhagymás-köményes-petrezselymes öntetet.

 

kaja.megageza.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/4050723

kaja.megageza.fotoalbum.hu/

 
Jó étvágyat!
 
Megagéza, 2008.