Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roosters beef

2009.02.09

Rooster’s beef
 

Volt egy időszak az életemben, amikor rendszeresen megfordultam Fort Smith városában. Részben a helyi fegyverboltba szállítottam árut, vettem fel az új rendelést, részben pedig meglátogattam az öreg Reuben „Rooster” J. Cogburn békebírót, aki egy kis kínai üzlet hátsó szobájában lakott, itt élte élete utolsó éveit. Az üzlet gazdája, Chen Lee gondozta a békebírót, aki öregkorára egyedül maradt, és a sovány kis kínai mintha örökbe fogadta volna a nagydarab, félszemű Roostert. Gondoskodott róla, mosott rá, szállást nyújtott neki, etette, és sajnos itatta is. Eredetileg egy öreg Colt Dragoont akartam megszerezni a békebírótól, de aztán rabul ejtett személyisége, és bár az üzlet nem jött létre, mégis gyakran vendégeskedtem náluk, ilyenkor egy üveg whisky mellett, kártyázgatás közben tágra nyílt szemmel hallgattam Rooster történeteit. Közben Chen Lee gondoskodott a vacsoráról, és gyakran beálltam mellé segíteni, mert a főzés is érdekelt. Legtöbbször a békebíró kedvencét készítette el, marhahúscsíkokat wokban, pirított tésztával, vagy rizzsel. Az öreg kínai vékony, inas keze félelmetes gyorsasággal forgatta a kínai bárdot, a zöldségeket és a húst tökéletesen egyforma darabokra vágta fel, és csak úgy füstölt a wok a keze alatt, a szó legszorosabb értelmében, ugyanis a wokban főzés egyik alapja a rendkívül forró wok, az étel villámgyors elkészítése. Tulajdonképpen a magunkfajta fehérek számára a kínai konyha egyik legnagyobb kihívása az alapanyagok előkészítése, az aprítás. Azt a gyorsaságot szerintem mi nem is tudjuk elsajátítani, amivel az öreg kínai dolgozott. Ő még faszenes woktűzhelyet használt, amit legyezővel izzított fel – akkoriban nem volt még vezetékes vagy palackos gáz, pláne villanytűzhely –, és egész egyszerű, lemezből készült, fanyelű wokot. De a receptje kiállta az idő próbáját, ma is bátran elkészíthető.

 

Rooster's Beef, ahogy Chen Lee készítette a félszemű seriffnek:

 

Hozzávalók:

 

40 dkg marhahús csíkokra vágva, ötfűszer + őrült bors,
olaj, friss gyömbér felaprítva,
sárgarépa csíkocskák,
bébikukorica,
lila újhagyma,
szójaszósz,
marhahús alaplé,
kifőtt tészta.

 

Elkészítés:

 

Az egészet kellőképp összepirítjuk a wokban, ami alatt egy atomkohó duruzsol. És ahogy illik, pálcikával együk meg. A pálcika kissé rágós lesz!

 

roostersbeef.megageza.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/2100364 

 

Jó étvágyat!

 

Megagéza, 2008.