Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megagéza elöltöltött kapszlis csirkéje

2009.01.10

Megagéza elöltöltött kapszlis csirkéje

 
 
Hozzávalók:
1 db. szép csirke, kb. 1,5 kiló,
25 dkg szeletelt bacon,

4 tojás,
kevés zsír,

2 fej hagyma,
fél fej fokhagyma,

2 dl. tej,
kb. két marék szikkadt kenyérkocka,

35 dkg gomba,
1sárgarépa,

1 fehérrépa,
1 szelet zellergumó,
petrezselyemzöld,
oreganó,
kakukkfű,
majoranna,
bors,
só,
egy pohár bor.
 

 

 
Elkészítés:

Az egész csirkét kicsontozzuk. (Kicsontozás: levágjuk a nyakat, a szárny két tagját és a kaparót. A csirkét a mellére fektetjük, és a gerincnél végigvágjuk a bőrt és a húst csontig. Éles csontozókéssel apránként lefejtjük a csontról a bőrt és a húst együtt úgy, hogy sehol sem sértsük meg a bőrt, és a bőr ne váljon el a hústól. A gerinctől haladunk a mellig, előbb az egyik, majd a másik oldalon. A szárnytő és a comb húsát belülről, a csont felől választjuk le, majd az izületet átvágva kihúzzuk. Az alsócomb és a szárnytő csontját az alsó vége előtt csirkeollóval elvágjuk, vagy azt is kifejtjük, és akkor a comb és a szárny nyílását erős fonallal elkötjük, hogy ne maradjon luk.)

Kép


Az aprólékokról lefejtett húst, a nyesedékeket, a mell és combok húsának felét, a májat és a szívet, a répákat és a zellerszeletet apró kockákra vágjuk. Kevés zsíron a felkockázott hagymát és a zöldségeket megfuttatjuk, majd a húsfélékkel összepirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és az apróra vágott fokhagymát, és amikor a gomba kissé összeesett, hagyjuk hűlni. A szikkadt kenyérkockákat fokhagymás tejbe áztatjuk. Az ázott kockákat kinyomkodjuk, hozzákeverjük a négy tojást, a kihűlt zöldséges húst, a bacon kisebbik felét felkockázva, a petrezselyemzöldet, sózzuk, fűszerezzük. Ha a töltelék túl lágy lett, akkor zsemlemorzsával sűrítjük. A kicsontozott csirkét összevarrjuk úgy, hogy csak a nyakánál hagyunk nyílást,
 

Kép


és azon keresztül beletöltjük a tölteléket. Vigyázat, ne töltsük túl feszesre, hogy ki ne repedjen. A nyílást bevarrjuk.

 

Kép


Ha sok lett a töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk, és a csirke mellé tesszük. Megfelelő méretű sütőtálat vagy lábost kizsírozunk, és belehelyezzük a töltött csirkét, ha van, akkor bezsírozott tepsirácsra. Egy pohár bort öntünk alá, majd alufóliával letakarjuk, és a forró 200 fokos sütőbe tesszük. Egy óra múlva kivesszük, leszedjük a fóliát, és a maradék baconszeletekkel betakarjuk. A bacont hústűkkel rögzítjük.

 

Kép


Visszatesszük a sütőbe, és 200 fokon légkeveréssel addig sütjük, amíg a bacon aranyosbarna nem lesz. Ez újabb kb. tíz perc. Miután kivettük a sütőből, várjunk pár percet, és utána szeleteljük, adagoljuk. Rizs vagy krumpli körítéssel, savanyúsággal tálaljuk.
 

Kép


Jogos a kérdés, hol van benne a kapszli? Sehol, viszont a dobostortában sincs dob!

Jó étvágyat!

M.G. Rooster
Némethy Géza
2006.