Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Enchilada á la Mequemeque

2009.02.14

 

Kép

 

Enchilada á la Mequemeque
 

Forró szél söpört végig a fennsíkon. A Mesa Cabra poros vidékén a rengeteg kecskén kívül, akik a fennsík nevét adták, csak egy ember élt, maestro Don Alfonso Alejandro Felipe María Desiderio y Sánchez Bartolomé de la Soledades Mequemeque, röviden don maestro Mequemeque, még rövidebben Mekk Mester. Miközben rázatta magát a szép, ezüstözött nyeregben, azon gondolkodott, mit is főzzön, ha végre egyszer hazaér.
- Egy fiatal kecske – ábrándozott, – egy fiatal kecske finom zsenge húsa kukoricalepényben, sajttal, vörösborral!
Amint hazaért, a vágyait tett követte, elkapott egy hat hónapos gidát, a balta fokával érzéstelenítette, majd perceken belül már a gerendába vert szögeken lógott szegényke, bundájából kiugratva. Gyakorlott mozdulatokkal darabolta fel a gidát, és nekilátott a főzésnek.

Hozzávalók:
A tortilla tésztájához:
4,5 dl liszt,
3 dl kukoricaliszt,
1,5 kiskanál só,
7 dl víz,
4 evőkanál olaj.

A töltelékhez, amit a tésztába csavarunk:
80 dkg apró kecskehús,
1 dl olaj,
2 közepes hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
só,
őrölt bors,
pirospaprika,
kakukkfű, esetleg oregano,
csili vagy Erős Pista,
szükség szerint hús alaplé,
1 db paradicsompaprika,
1 db zöldpaprika.

A mártáshoz:
28 dkg paradicsompüré (4 kis konzerv),
1 kis hagyma nagyon apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva,
csili vagy Erős Pista,
kakukkfű,
őrölt bors,
só,
2 evőkanál cukor,
1 mokkáskanál Tabasco szósz,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
0,5 l hús alaplé.

Összeállításkor:
olaj vagy zsír az edény kikenéséhez,
20 dkg reszelt sajt, lehetőleg cheddar.

Elkészítése:

Az olajban fehérre pirítjuk az apróra darabolt kecskehúst, majd rátesszük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a fűszereket, és lassú tűzön rövid levű pörköltöt készítünk, Ha a levét nagyon elforrja, akkor hús alaplével hígítjuk, de ne legyen rajta túl sok szaft. Amikor a hús már puha, belekockázzuk a paradicsompaprikát és a zöldpaprikát, és még egyszer átrottyantjuk.
A tortilla összetevőit összekeverjük, fél órát pihentetjük, aztán egy nagyméretű, nagyon forró serpenyőben egyenként mindkét oldalán kisütjük. A tésztát minden merítés előtt célszerű a merőkanállal átkeverni, mert a kukoricaliszt kiülepedhet az aljára! A kisült tortillákat - mint a palacsintát - betöltjük a húsos masszával, feltekerjük, és a kizsírozott-olajozott kis tepsibe tesszük egymás mellé. A mártáshoz az olajban megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük a liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot és a fűszereket, és a hús alaplével felöntjük. A Tabascoval vigyázzunk, mert döbbenetesen erős! Átforraljuk. Kóstolás után, ha kell, utána ízesítjük, és ¾-részét a feltekert tortillákra öntjük. Az így előkészített enchiladát megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben pirosra sütjük.

Tálaláskor friss zöldségekkel, és a maradék mártással díszíthetjük.

8-9 darab lesz, de nagyon laktató!

Ital: félszáraz vörösbor.

Jó étvágyat!

M.G. Rooster

Némethy Géza

2009.