Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chen Lee húsostekercs menü

2009.03.09

 

Kép

 

Chen Lee húsostekercs menü

A mai recepttel a Füstölgőben már többször emlegetett Chen Lee, Reuben ”Rooster” J. Cogburn békebíró szállásadója és szakácsa előtt tisztelgünk. Ő ihlette ezt a menüt.

Leves hozzávalók:
1 csirkemell filé,
friss gyömbér, kb. tojásnyi,
szójaszósz,
kínai fűszerkeverék,
őrölt bors,
csiliszósz,
4 kis fej gomba,
só,
kevés olaj,
2 db. Oriental Soup chicken curry flavour zacskós leves.

Elkészítés:
A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk. Egy tálkába betesszük a szójaszószt, a lereszelt gyömbért, a kínai fűszerkeveréket, őrölt borsot. Összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkedarabokat. Betesszük egy órára a hűtőbe. Serpenyőben olajat hevítünk, és a hűtőből kivett csirkedarabokat körbepirítjuk, óvatosan megsózzuk. 8 dl. vizet felforralunk, a két leveses zacsiból a fűszerolajakat és fűszerkeverékeket beledobjuk, majd ebben a lében puhára főzzük a csirkehúst. Beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, és a kissé összetört tésztát a zacskókból. 4 perc múlva tálalható. Párolt sárgarépacsíkokkal, újhagymával díszíthetjük.


Édes-savanyú mártás hozzávalók:
2 ek. olaj,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 tojásnyi gyömbér,
70 g., egy kisdoboz sűrített paradicsom,
3 ek. fehér borecet,
3 ek. sötét szójaszósz,
1 mk. ötfűszer keverék,
3 ek. méz,
2 mk. ecetes csiliszósz,
só,
3 kk. keményítő,
2 doboz (a kiürült paradicsomos doboz szolgál mércéül) ananászlé,
4 doboz víz.

Elkészítés:
Kislábosban olajat hevítünk, és a nagyon apróra vágott hagymát, a kipréselt fokhagymát és a lereszelt gyömbért kicsit megüvegesítjük, kb. másfél perc alatt. Hozzákeverjük a többi alkotórészt. A keményítőt külön tálkában simára keverjük a vízzel, utána öntjük a kislábosba. Sima, sűrű szósszá főzzük.

Húsostekercs hozzávalók:
0.4 kg. darált lapocka,
1 kisebb hagyma,
3 ek. olaj,
2 ek. szójaszósz,
kínai fűszerkeverék,
ananászlé szükség szerint,
csiliszósz,
őrölt bors, lehet színes is,
só,
24 db. 22 centis kerek rizspapír (tészta),
bébikukorica,
újhagyma,
ananászkonzerv.

Elkészítés:
Serpenyőben olajat hevítünk, a darált húst fehérre pirítjuk. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott hagymát, a szójaszószt, csipet sót, a fűszereket ízlés szerinti erősségben. Kevés ananászlével fedő alatt megpároljuk, minél kevesebb leve legyen. Ha kész, kihűtjük. Egy tálcát vastagon kiolajozunk. A rizspapírt megmártjuk meleg vízben, megvárjuk, amíg megpuhul. Ráterítjük az olajos tálcára, egyik végére húst halmozunk, teszünk rá egy kis bébikukoricát, újhagymát és konzervananászt, mindet vékonyra vágva. A kerek lapot elkezdjük feltekerni, a második fordulat után a széleit behajtjuk, és úgy tekerjük tovább. Amikor fel van tekerve, félretesszük egy másik vastagon kiolajozott tálcára, és újabb rizspapírt puhítunk meg. A tekercset az újabb papírba becsomagoljuk, hogy elég erős legyen. Áttesszük a másik tálcára, és nekilátunk a következő tekercsnek. Hogy a tekercsek ne tudjanak egymáshoz ragadni, ecsettel leolajozzuk őket. Amikor már elég tekercs van készen, bő olajban, fritőzben 180 fokon ropogósra sütjük. Sütés után alaposan csöpögtessük le, itassuk le róla a fölösleges olajat. Tálaláskor ragacsos főtt rizst, a rizs tetején párolt vékonyra vágott sárgarépa csíkokat, (Amikor a rizst készítjük, egy szűrőkanálban a rizs fölé helyezzük a répacsíkokat, és úgy tesszük rá a fedőt. Így a fövő rizs gőzében megpárolódik a répa.) és az édes-savanyú mártást adjuk hozzá.


Köret:
ragacsos főtt rizs,
hajszál vékonyra szeletelt párolt sárgarépa.



Jó étvágyat!

Megagéza, 2009.