Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beles Joe csirkéje

2009.02.12

 

Kép

Beles Joe csirkéje
 

Beles Joe-t kirúgták. Ez nem először fordult elő őkelmével, de a mai kirúgás nagyon érzékenyen érintette. Ebéd nélkül rúgták ki! Márpedig, mint azt a gúnyneve is elárulja, nagyon szerette a hasát, az evés volt élete értelme, boldogsága. Sajnos fékezhetetlen étvágya miatt gyakran került összeütközésbe munkaadóival, aztán vagy elment magától, ha a koszt nem volt megfelelő és bőséges, vagy kirúgták a sok zabálásért. A mai eset viszont példa nélkül áll hősünk eddigi pályafutásában, mert ma a törvényesség határát is átlépte a hasa kedvéért.

Mr. Kernshaw átlagos farmot vezetett, nem túl sok alkalmazottal. A felállás a megszokott, munkavezető, szakács, ács-kovács egy személyben, tehenészlegények – közéjük tartozott a mai napig Beles Joe is – két inasgyerek, miss Elvira szobalánya, és négy mihaszna néger. Átlagos napnak indult, a korai reggeli után a munkavezető kiosztotta a feladatokat. Beles Joe-nak először a kovács mellett volt dolga, segített egy szekér kerékráfjának cserélésében, aztán indulhatott a legelő egy távoli pontjára kerítést javítani.
- Mr. Josh! – szólította meg a górét. – Ha kimegyek a Lószakító völgybe, hogyan fogok ebédelni?
- A szakács majd csomagol valamit, víz meg van a völgyben. Legalább nem zabálsz ma annyit! - hangzott a nem túl biztató ukáz. Beles Joe lélekben összetörten ment a kovácsműhelybe. 10-re kész is voltak a szekér javításával, Joe ment a konyhába a szakácshoz:
- Mr. Mendez, adjon valamit enni, megyek ki a Lószakítóhoz. Sokat csomagoljon, mert csak későn jövök meg!
- Mr. Josh már szólt, azt üzeni, nem kell annyit zabálni. Egy darab kukoricakenyér, négy hagyma, egy darabka szalonna elég is lesz, mindjárt berakom egy zacskóba.
- Hogy az a …!!! - kezdett káromkodni Joe, majd valami eszébe jutott. Körbenézett, és gyorsan, mint a nyári villám zsebre rakott két répát, és két szem krumplit. Többet sajnos nem sikerült, mert jött is vissza a szakács a zacskóval.
- Nesze, Beles, jó mulatást odakint! Aztán nehogy túlterheld a gyomrod! - tette hozzá gúnyosan. Joe mormogott valamit a bajusza alatt, és kiment. Lova már fel volt nyergelve, zsákban szerszámok, a nyeregkápára akasztva drót a javításhoz, no meg a szokásos cuccok, és persze nem hiányzott az öreg Enfield katonapuska, Beles Joe hadviseltségének emléke sem. Rosszkedvűen ült nyeregbe, és csendben elporoszkált. De valahogy rossz felé indult, már ott is van a csirkék között, rutinos lehajlással elkapta ez egyik nyakát, és mint egy kiváló bűvész, gyorsan el is tüntette.
- Velem nem fogsz szórakozni, Mendez, megleszek én nélküled is! - morogta. Aztán, mint igazán buzgó munkaerő, elindult a hosszú útra, a Lószakító völgybe. De főnök tervez, Beles végez, és hogy, hogy nem, nem jutott el a völgyig. Alig tűnt el mögötte a ranch, egy védett völgyhajlatban meg is állt. Előkapta kerekes gyújtóját, és gyorsan tüzet rakott. Szegény csirkének pillanatok alatt elvágta a nyakát, aztán már kopasztotta-belezte is. A megtisztított csirkét a gerinc mellett végigvágta, megnyitotta. Két hatalmas tenyere között kilapította a szerencsétlen állatot. A nyeregkápa mellől elővette az Enfieldet, és kihúzta a töltővesszőt. A zsákból erős drótot és egy fogót vett elő. A töltővessző hasítékán átfűzött egy darab drótot, kétoldalt visszahajtotta, megtekerte, majd a kilapított csirkén végigszúrta a vesszőt és a drót két végét. Egész jól megállt rajta. A tarisznyából sót és fűszereket vett elő, megsózta a húst, megszórta a fűszerekkel. A drótot újból rátekerte a vesszőre, visszahajtotta, és a két szálra sorban felfűzte a kockákra vágott szalonnát, a két répát, a hagymákat és a két félbevágott megmosott krumplit. Utána még egyszer megtekerte a drótot a puskavesszőn, és elkezdte sütni a műalkotást. Nagy figyelemmel, óvatosan sütögette, nehogy idő előtt megégjen, és a hús egyszerre süljön meg a zöldségekkel. Közben a szalonna kicsorduló zsírja ízesítette a krumplit és a répát, szaftosabbá tette a húst. Hamarosan ínycsiklandó illat kezdett terjengeni a tűz körül. A sülő szalonna, a csirke illatburokba zárta a völgyhajlatot. De jaj! A szél egyszer csak megfordult, és megerősödött. Beles Joe észre sem vette, annyira lefoglalta a kényes sütögetés.

A munkavezető csodálkozva nézte a ranch udvarán kavargó csirketollakat.
- Mr. Mendez, miért szórta szét a tollakat, nézze, milyen rendetlenség lett!
- Esküszöm, Főnök, nem én voltam, ma babot főztem a fiúknak! De ezek a tollak valahogy ismerősnek tűnnek. Szerintem miss Elvira kedvenc pipije, szép cifra.
Közben a tollak után az illat is megérkezett a ranch légterébe.
-Azt hiszem, Főnök, meglesz a megoldás, csak kövessük a tollak nyomát, menjünk szag után.
És elindult a felderítő osztag. Mr. Josh a tollakat figyelte, a szakács szag után ment. Nem kellett messzire menniük, a völgyhajlatban meglátták az elfoglalt Beles Joe-t. Gyorsan fedezékbe vonultak, ott várták végig a gasztronómiai mutatványt. Időközben a csirke és a zöldségek megsültek. Joe megkönnyebbült sóhajjal előkapta a fogót, és a drótot óvatosan szétvágva kiszabadította a csirkét és a zöldségeket a drótkalodából. Mindent kirakott egy hatalmas bádogtányérra. Mellétette a kenyeret, és mielőtt belekezdett volna!!!
- Mit művelsz itt Beles? Nem a Lószakítónál kellene lenned? – kérdezte a munkavezető.
- És mit műveltél miss Elvira kedvenc pipijével? – vigyorgott rá a szakács.
Szegény Beles Joe meg sem tudott szólalni. Azt hitte, a föld nyílik meg alatta.
- Beles Joe, ki vagy rúgva! Fogd a holmidat, menj a szállásra, pakolj össze és tűnés. A béredet visszafogom a kár fejében. És a csirke is itt marad! Meg ne lássalak még egyszer a ranch közelében!
Joe bánatosan összepakolt, felült a lovára és elporoszkált. A munkavezető és a szakács leültek a tűz mellé, elővették a késüket, és nekiláttak szegény Joe ebédjének.
- Ez a Beles Joe nem valami fényes munkaerő, egy lusta disznó! – mondta mr. Josh.
- Az lehet, - csámcsogott a szakács, - de csirkét azt piszkosul tud sütni!

Beles Joe csirkéje:
 

Hozzávalók:
1 Enfield karabély,
kerítésdrót igény szerint, fogó,
1 lopott csirke,
2 db. krumpli,
2 db. sárgarépa,
4 db. hagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
ízlés szerint só, majoránna, kakukkfű.

Elkészítés:

A megtisztított csirkét a gerince mellett megnyitjuk, és a vágódeszkán kilapítjuk. Az Enfield puskavesszőjének nyílásán átfűzünk egy darab kerítésdrótot, és mindkét oldalon visszahajtjuk. A kilapított csirkét oldalra fordítjuk, és a puskavesszőt, valamint a drót két végét végigvezetjük rajta, kezdve az egyik combnál, aztán a törzsén, majd a másik combon. A drótot áttekerjük a puskavesszőn, és visszakanyarítjuk a csirke nyitott oldalán. Felfűzzük rá a kockákra vágott füstölt szalonnát, a répákat, a krumplikat és a hagymákat. A drótot a puskavessző hasítékánál elkötjük. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Sütésnél egyrészt ügyeljünk arra, hogy se a zöldség, se a csirke ne égjen meg, másrészt egyszerre süljenek meg. Valamint ügyeljünk a szélirányra is, nehogy úgy járjunk, mint szegény Beles Joe!
 

Jó étvágyat!

M.G. Rooster

Némethy Géza

2008.