Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barnasörös marhapite

2010.08.17

 

Kép


Barnasörös marhapite

 

 

 

 

 

Poros, álmos kisváros Buffalo Creek délnyugaton. Ahol a főutca elkanyarodik a vasútállomás felé, Miss Amelia Weld kalaposüzletével szemben áll Hackenschmidt papa szalonja. Napközben ez a város legnépszerűbb vendéglátó helye, este inkább a Bonanzába mennek a játszani, vagy nőkre vágyó legények. De amíg fent van a nap, az öreg német bevándorló szép forgalmat bonyolít le. A helyi törzsalkoholisták már reggel sorban állnak a hosszú pultnál, hogy whiskyvel kezdhessék a napot. Aztán, ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban térnek be a valóban szomjas emberek, hogy Hackenschmidt papa remek német sörével öntözzék poros, kiszáradt torkukat. Az öreg még az óhazából hozta magával a sörkészítés művészetét, világos és barna sört is főzött, meg persze köményes pálinkát is, szintén otthoni recept alapján. Igaz, azt jobbára ő szokta meginni, a cowboyok inkább a whiskyt itták a sör mellé. A konyhában Elsa néni parancsnokolt, vaskézzel fegyelmezve a személyzetet, de ha a szükség úgy hozta, a renitens vendéget hatalmas és súlyos kulcscsomójával először fejbe vágta, aztán tésztagyúráson acélkeményre edződött kezével megragadta és légi útra indította az illetőt, aki általában az út közepéig szokott repülni. Visszamenni pedig nem volt tanácsos, mert a második fokozatban már a sodrófát vetette be Elsa néni, és egy „gyenge, védtelen” nőt még a legelvetemültebb vendég sem üthet meg, tehát ilyenkor jobb feltápászkodni a porból, megkeresni és feltenni a kalapot, és egy hétig a környékre sem menni. Elsa néni amúgy aranyszívű, rendszeresen templomba járó hívő hölgy volt, és sokat adakozott a szegényeknek. Ezen kívül ő vezette a város legjobb konyháját is, mesterien ötvözve a német óhaza és a délnyugat alapanyagait, receptjeit. Egy utazó újdondász meg is örökítette írásaiban, amikor a híres Buffalo Creek-i lövészversenyről tudósított.

 

 

 

„Elsa Hackenschmidt olyan konyhát vezet, amilyet Buffalo Creek lakói meg sem érdemelnek! Szakácsművészetének a legjobb New York-i éttermek adhatnának csak méltó keretet.”

 

 

 

Persze, ha valaki megpróbálná elvenni Buffalo Creek lakóitól Elsa nénit, az valószínűleg még aznap mr. Doughty, a helyi temetkezési vállalkozó ügyfele lenne, szép temetéssel.
Elsa néni csodás ételei közül most ismerkedjünk meg egy húsos pitével, ami akár főfogásként, akár sörkorcsolyaként is megállja a helyét. Elkészítésénél, ha nem is tudunk eredeti Hackenschmidt féle, Buffalo Creek-i barna sört szerezni, bármilyen, édeskés-malátás barna sör megfelel. Egy az ételbe, egy a szakácsba!

 

 

Akkor lássuk Elsa néni remekét:

 
 
 

Hozzávalók:

 

1 kg marhanyak,

 

10 deka zsír,

 

2 közepes hagyma,

 

2 sárgarépa,

 

80 deka gomba,

 

7,5 deka vaj,

 

kakukkfű,

 

só,

 

őrölt bors,

 

2 db. szegfűszeg,

 

késhegynyi őrölt fahéj,

 

5 db. borókabogyó,

 

fél liter barna sör,

 

két csomag levelestészta,

 

2 tojás,

 

liszt.

 
 

Elkészítése:

 
 

 

A zsíron az apróra vágott hagymát világosbarnára pirítjuk. A marhanyakat kis kockákra felvágjuk, és több részletben a hagymához adjuk. Amikor az összes hús kifehéredett, hozzátesszük a finomra reszelt sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mozsárban összetört szegfűszeget, borókabogyót és a fahéjat. Felöntjük a sörrel, és kb. 1,5-2 órán át forraljuk. Egy nagy serpenyőben a vajon a szeletekre vágott gombát a kakukkfűvel megpároljuk. A gombát hozzákeverjük a marhához, és a fölösleges levet elforraljuk, minél kevesebb, de sűrűbb szaftja legyen. Hagyjuk kissé kihűlni. Közben a levelestésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 15-20 centis köröket vágunk ki belőle. A felvert tojással körbekenjük a tésztakorong szélét, majd egy villával veszünk a raguból, és a tészta egyik felére halmozzuk. A korong másik felét ráhajtjuk, így egy félhold alakú pitét kapunk. Kézzel felhajtogatjuk a tészta szélét, majd a jobb zárás érdekében, hogy ne folyjon ki a szaft, villával is lenyomkodjuk. A piték tetejét is megkenjünk tojással, és villával megszurkáljuk, hogy a gőzök ne repesszék meg. 180 fokos sütőben pirosbarnásra sütjük.

 

Jó étvágyat!

M.G. Rooster

Némethy Géza

2010.