Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almás, de nem deres

2009.02.10


Almás, de nem deres
 

Már említettem volt, hogy a kőkemény cowboyok is szerették az édességeket, és a jó gazda a tereléseken is gondoskodott arról, hogy az embereknek a nehéz munka mellé egy kis nyalánkságot adjon.

Hol volt, hol nem volt, a westernfilmek világában élt egy farmer, Wil Andersen, aki piacra akarta hajtani a jószágot, de emberei cserbenhagyták, elmentek inkább aranyat ásni. Mr. Andersen kénytelen volt iskolás fiúkat felvenni a nagy terelésre, és hogy a fiúknak – na meg neki is – legyen mit enni a hosszú úton, felvette Jebediah Nightlingert, a fekete szakácsot. Még indulás előtt megkérdezte tőle, tud-e főzni?
Nightlinger egy recepttel felelt:
- Zöldalmát vágjunk vékonyra, zsír, liszt, só, víz ami összetartja, cukor, fahéj, egy darab vaj. Három vágást a tetején, egy a gőznek, kettő, mert az anyám is így csinálta.
Mr. Andersen felvette. El is indultak a fiúkkal a tereléssel, a kalandjaikat egy nagyszerű John Wayne film beszéli el.

Mivel a jó magyar almáspitét én is nagyon szeretem, ezért kíváncsivá tett a dolog, utánanéztem az eredeti receptnek. Mr. Nightlinger almás süteményének az alábbi recept felel meg leginkább:

Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt,
1 evőkanál cukor,
1 csipet só,
175 g puha vaj, vagy margarin,
6 evőkanál minél hidegebb, jeges víz.

A töltelékhez:
1 kg alma,
100 g cukor,
50 g barna cukor,
2 evőkanál liszt,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1 csipet őrölt szerecsendió,
3 csipet őrölt fahéj.

Elkészítése:
A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót és a puha zsiradékot. Ez után annyi jeges vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. A tésztát hűtőbe tesszük. Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk, és vékony szeletkékre vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A fehér és a barna cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az almát.

Kivajazunk egy 24 centis pie formát (vagy tortaformát, esetleg magasabb falú serpenyőt), a tésztát két egyenlőtlen darabra osztjuk. A nagyobbik felét kinyújtjuk, és a formába simítjuk úgy, hogy az oldalfalat is fedje. Az így kibélelt formába beletesszük a kinyomkodott almás keveréket, a közepén legyen kissé magasabb. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a formát. A fedőtésztát hozzányomogatjuk az oldalt lévő tésztához. Majd, ahogy azt Nightlinger is mondta: „Három vágást a tetején, egy a gőznek, kettő, mert az anyám is így csinálta.”

Sütés 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60-75 percig, amíg a teteje szép barna lesz.

Langyosan tálaljuk. Tálaláskor ínyenc, vagy kanadai illetőségű cowboyok juharszirupot csorgassanak a tetejére.


kaja.megageza.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/3470479


Jó étvágyat!


Megagéza, 2008.