Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bátrak receptje Atlantából

2010.08.05

 

Kép

 

A bátrak receptje Atlantából

 

 

Egy különleges recept a Georgia állambeli Atlantából a kólás csülök kukoricás lepénnyel. Igaz, a Vadnyugathoz nem sok köze van, időben is jóval később alkották meg ennek az ételnek a receptjét, de ettől még jó szívvel tudom ajánlani a gasztronómiai különlegességeket kedvelő hagyományőrző lövészeknek. 1884-ben, amikor már lassanként leáldozóban volt a Vadnyugat csillaga, gyakorlatilag befejeződtek az indiánháborúk és már rég elfelejtették a CW-t is, egy John Smith Pemberton nevű atlantai patikus-illatszerész a kokacserje leveleiből, cukor, karamell és kóladió hozzáadásával ragacsos szirupot készített, a későbbi Coca-Cola alapját. Ekkor a szirupból töltöttek a vendég poharába egy ujjnyit, aztán feleresztették szódavízzel. Ez a későbbiekben nagy sikereket elérő üdítőital az első évben összesen 160 dollárnyi hasznot hozott feltalálójának, aki hamarosan, 1888-ban el is hunyt. Egy másik atlantai patikus, Asa Chandler megvette a titkos receptet az örökösöktől, és szívós munkával világsikerre vitte a Coca-Colát. 1899-ben elkezdték palackozni az italt, és az üveg a mai napig megőrizte eredeti formavilágát. A méltán híres déli konyha is felfedezte a Coca-Colát, a szakácsok kísérletezni kezdtek vele, és a legkülönbözőbb ételek elkészítésénél használták fel. Cukortartalmánál fogva logikus volt, hogy karamellizált édességek, sültek, szószok elkészítésére alkalmas lehet. És valóban! Magyar fülnek ugyan kissé idegenül hangzik a kólás csülök, esetleg kólás sonka, de higgyétek el, érdemes kipróbálni, nagyon finom, különleges gasztronómiai élményben lesz részetek!

 
Hozzávalók:
 
A főzéshez:
1 füstölt csülök, esetleg sonka,
4 l. Coca-Cola,
1 nagyobb fej hagyma,
1,5 evőkanál só,
3 db. babérlevél,
1 evőkanál szemes feketebors,
szárított csili ízlés szerint,
 
A sütéshez:
1 csomag őrölt mustármag,
két csipet őrölt fahéj,
két csipet őrölt szegfűszeg,
1 teáskanál őrölt bors,
4 evőkanál méz.
 
A kukoricás lepényhez:
5 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
½ evőkanál só,
őrölt bors,
csilipor ízlés szerint,
3 evőkanál liszt,
2 doboz szemes kukoricakonzerv,
diónyi vaj.
 
A szószhoz:

A megfőtt csülök leszűrt kólája, amennyi szószt akarunk, annyi,

Piros Arany,
pirospaprika,
őrölt bors,
pici só,
kukoricakeményítő szükség szerint.
 
Elkészítése:
 

A füstölt csülköt (sonkát) beletesszük a fazékba, ráöntjük a négy liter kólát, ami el kell, hogy lepje. Utána dobjuk a hagymát és az ízesítőket. Óvatosan kezdjük melegíteni, fedő nélkül, nehogy kifusson, amikor távozik belőle a széndioxid. Amikor végre felforrt, kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Amikor a csülök csontját kézzel ki tudjuk húzni, akkor megfőtt. Kivesszük a fazékból, kicsontozzuk, és leitatjuk róla a nedvességet. A bőrét bevagdaljuk. A mustármagot, fahéjat, szegfűszeget, borsot és a mézet alaposan összekeverjük, és bekenjük vele a csülköt (sonkát). Tepsibe tesszük, és forró sütőben ropogósra sütjük. A kukoricás lepényhez összekeverjük a tojásokat a sütőporral, sóval, liszttel, őrölt borssal-csiliporral, és beleforgatunk két lecsöpögtetett szemes kukoricakonzervet. Egy kis tepsit alaposan kivajazunk, belesimítjuk a masszát, és a forró sütőben aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült-e. A szószhoz kislábosban, habverővel összekeverjük a leszűrt főzőlevet, Piros Aranyat, pirospaprikát, sót, őrölt borsot, és kevés kukoricakeményítővel besűrítjük, összeforraljuk.

 

Tálaláskor vágunk egy szép szeletet a csülökből, melléteszünk egy darabot a kukoricás lepényből, adunk hozzá szószt és megdíszítjük valami zöldfélével.

 
Jó étvágyat!
 
Megagéza, 2010.