Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Füstös cowboyok

2009.02.15

Füstös cowboyok
CAS OB Goldminer
 

Az indián nyár kellemes, napos időt biztosított a CAS OB Goldminer versenyre az elöltöltő fegyveres cowboyoknak Gyálon. A kezdeti nehézségek, érdektelenség után végre mégiscsak összejött a kellő létszám, így meg lehetett tartani a versenyt. Nagy hiba lett volna, ha az érdeklődés hiányában törölni kell a programból az elöltöltő fegyveres CAS-t. De szerencsére voltunk elegen, így gazdagabbak lettünk egy príma versenynap élményével.

A helyszín a sokak által ismert Winchester City, a gyáli lőtér volt, ahol a rendezők jóvoltából már kész, berendezett pályák vártak bennünket. A nevezés után kivonultunk az első stage-hez, és meghallgattuk Leslie Bear eligazítását. Érdekes újítás volt az eddigi elöltöltő fegyveres CAS versenyekhez képest, hogy a golyós puskával is két lövést kellett leadni, és mivel szegény puskák csak egy csővel rendelkeznek, ott a lőállásban kellett őket időre újratölteni. Ez aztán alaposan megizzasztotta néhányunkat, volt aki a kinyithatatlan fioláival küzdött – természetesen kizárólag fiolából volt szabad tölteni, a biztonsági előírások szigorú és ellenőrzött betartásával – volt, akinek a lőidejét csappantyúproblémák növelték, másnak simán a saját feledékenysége okozott problémákat. A pályák a CAS-ban megszokott fémcélokkal voltak berendezve, természetesen kevesebb lövésszámra tervezve, hiszen ebben a számban csak egy revolver, egy golyós és egy sörétes puska játszik. A sörétes fegyver lehetett elöltöltős, vagy a rendezők által kölcsönzött szereltes, amihez feketelőporral töltött lőszer is tudtak biztosítani. Így aztán egy-egy versenyző után kardozni lehetett a füstöt, de ez is hozzá tartozik a CAS szépségeihez. Ezen a versenyen végre nem volt vitatéma az öltözködés, remek öltözékeket láttunk, kalap, mellény, csillag, kés, minden rekvizit a helyén volt. A versenyzőknek három pályát kellett teljesíteni, pályánként 5+2+2 lövéssel, közben a puskát újratöltve. Természetesen – mint a szereltlőszeres CAS-ban – ezek a pályák is „szaladósak” voltak, a célok egy részének leküzdése után gyorsan át kellett szaladni a többi célhoz, miközben gondosan ügyeltünk a biztonságra. Miután mindenki befejezte a harmadik pályát – amíg az értékelés tartott – sor került a hagyományos párbajokra. Itt Lőkös István barátunk bizonyult a leggyorsabb kezű lövésznek. Időközben elkészült a verseny összesítése, jött a díjkiosztás. Harmadik helyezett: Sebes Emil, második helyezett: Lőkös István, első helyezett Némethy Géza lett.

 

Remélem, a jövőben még többen jönnek CAS-t lőni elöltöltő fegyverekkel, a lehetőség már régóta adott, csak élni kell vele. Akit érdekel a cowboylövészet, az a www.kapszli.hu portálon a Cikkek között sok érdekes írást talál. Várjuk az újabb cowboyokat, aranyásókat, trappereket és egyéb vadnyugati prérikódorgókat.

 

Hálás köszönet a verseny szervezőinek, a szponzoroknak, a lőtérnek az izgalmas, szórakoztató és eredményes versenynapért.

 

 
M.G. Rooster
Némethy Géza
2008.